4 dingen die je kunt leren over communicatie door te wandelen met een kindje dat net wandelt…

Op 10 augustus 2011 heb ik een hele lieve dochter Evi gekregen. Het mooie is dat ik van haar veel leer. Zowel over mezelf als over het leven. Maar vooral ook over communicatie.

Ik neem je graag met naar mijn wandeling in Park Sonsbeek in Arnhem. Ga je mee?!

Mijn dochter loopt sinds 2 weken. En dat vind ik fantastisch. Helemaal omdat het best lang duurde voordat ze ging lopen (natuurwet: de natuur bepaalt zelf wanneer iets (en dit geval: Evi) gaat lopen, daar kun je helemaal niet aan doen, alleen erop vertrouwen dat het gebeurt)

Anyway, sinds ze loopt heb ik veel met haar gewandeld. En de eerste paar keer heb ik toch best wat beginnersfouten gemaakt. En juist daar wil ik het met je over hebben. Want deze beginnersfouten hebben mij geïnspireerd om dit artikel te schrijven.

Ik ben zelf bijna 2.00 meter en mijn dochter is net 80 cm lang. Dus je kunt je wellicht voorstellen dat onze stappen iets van iets van elkaar afwijken:-) Ze zet kleine stapjes en ik ben gewend om grote stappen te nemen.

Al wandelend merkte ik op dat wandelen met Evi net zo iets is als wandelen in de communicatie. Als ik sneller vooruit wilde dan ze kon (of wilde, want ook zij heeft een eigen willetje), dan struikelde ze of ze ging op de grond zitten (oftewel: papa, ik kan je niet bijhouden en ik heb er ook geen zin in). Als ik te langzaam liep trok ze me juist vooruit of ze ging ook zitten (oftewel: papa, kom je nog, ik verveel me).

Nu heb ik van nature nog wel eens de neiging om wat ongeduldig te zijn. Ik kan je verzekeren, dit werkt niet in mijn voordeel bij het wandelen met mijn dochter. Voor mij is het belangrijk dat ik vanuit de juiste mindset met haar wandel. Namelijk de mindset dat evenwicht in een wandeling veel brengt. Namelijk een hele mooie wandeling!

Ik herken heel duidelijk in de manier waarop ik wandelde met mijn dochter de manier waarop communicatie best vaak gaat.

Dit is mijn oproep aan jou: Zoek in elk gesprek naar het evenwicht

Ga je te hard dan kun je ervan uitgaan dat je gesprekspartner valt, oftewel je niet begrijpt, in de weerstand gaat en afhaakt. Ga je echter te langzaam dan zal je gesprekspartner zich gaan vervelen en afhaken. Beide is niet tof. Het mooiste is als je samen met elkaar het evenwicht weet te bereiken.

Hoe vind je dit evenwicht. Dit is eigenlijk heel simpel. Door te volgen en te leiden. De ene keer pak jij de regie in een gesprek door bijvoorbeeld een verhaal te vertellen, de andere keer bepaalt de ander het tempo.

En weet je, het is echt heel tof te merken als je dit evenwicht hebt in een gesprek. Het voelt heel licht aan, je weet precies wanneer je het bereikt hebt en wanneer niet.

Kortom, wil je evenwicht ervaren in je communicatie met de ander, zorg er dan voor dat:

1. jullie stappen even groot worden

2. je de regie neemt als je merkt dat de ander afhaakt of zich verveelt

3. je de regie aan de ander over laat als je merkt dat de ander je niet bij kan houden

4. je mindset erop gericht is om in evenwicht met de ander te communiceren

In een volgend artikel zal ik verder ingaan op het volgen en leiden en vooral hoe je dit kunt doen!

Ik wens je veel fijne ‘wandelingen’ met je gesprekspartner toe.

Ps. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het ontwikkelen van dit evenwicht, bel mij dan op 06-51837131. Ik help je hier graag bij. Ik werk snel, niet langer dan noodzakelijk en kan al in 2 uur tijd je veel handvatten geven en laten ervaren hoe een evenwichtig gesprek verloopt EN vooral wat JIJ kunt doen om dit evenwicht te bereiken.

Kijk maar of je gebruik wilt maken van mijn aanbod! Je bent van harte welkom.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Ps. 1: ik schrijf ter inspiratie. Meld je aan voor mijn Ezine en maak iedere maand kans op een GRATIS coachingssessie. Je gegevens worden uiteraard NIET aan derden gegeven of verkocht! Wil je ze niet meer ontvangen, dan kun je je hier altijd weer voor afmelden.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Ps. 2: Wil je reageren op bovenstaande artikel, doe dit dan hieronder. Wie weet kun jij weer tot inspiratie voor anderen zijn!

Meer kennis

kotsende man

Schaarste-mindset versus Overvloed-mindset. Waar kies jij voor?

IMG_0003

Hoe krijg en houd je een groep van circa 40 mensen 4 uur lang enthousiast?

Aandacht-luisteren-en-praten-website-1080x800-664462054

Wat is het belangrijkste in een verkoopgesprek?

MeerBlijeKlanten.nl

10 tips voor managers en ondernemers, klantgerichtheid, teamontwikkeling
Gratis download: 10 tips voor managers en ondernemers

In dit boekje lees je 10 concrete tips die jou gaan helpen om de klantgerichtheid binnen jouw organisatie te vergroten.